IMM-urilor, cu dragoste

Stabilitatea unei economii este data de structura de mijloc, fie ca ne referim la companii sau populatie. Fara acestea este greu de crezut ca o tara poate functiona normal sau ca locuitorii ei pot fi multumiti.10313237_s

Dupa 1989 s-a vorbit mult despre acest subiect, toti factorii importanti din varii domenii au fost pe aceeasi lungime de unda, cel putin in declaratii, ca aceasta este una dintre caile spre prosperitate.

Daca pentru populatie structura de baza o reprezinta clasa de mijloc pentru economie corespondentul sunt Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM-urile). Din pacate, statisticile arata ca IMM-urile nu au reusit sa fie coloana economiei, mai mult chiar, ele se confrunta cu dificultati foarte mari. Consecinta este ca multe IMM-uri au parasit arena, fara ca altele sa le ia locul si se pare ca aceasta tendinta se va mentine si in viitor.

Motivele pot fi puse, fara discutie, in seama crizelor multiple care afecteaza Romania (morala, politica, institutionala, etc). Dar cred ca mai este una, poate, la fel de severa: o criza a managementului. Trebuie mentionat ca acest lucru nu se datoreaza managerilor in sine, ci lipsei de metodologii si instrumente de care acestia ar fi trebuit sa beneficieze. In cele peste 10.000 de ore de consultanta in management am intalnit manageri de foarte buna calitate umana, care doreau sincer sa performeze, dar nu reuseau tocmai datorita motivelor de mai sus. Foarte multi dintre investitorii romani nu au realizat ca numirea in functie, insotita de un salariu corespunzator (si aici ar fi fost, poate, loc de mai bine) nu sunt suficiente pentru ca managerii sa performeze la nivelul dorit. Iluzia ca aceste lucruri au fost suficiente a fost intretinuta si de cresterile spectaculoase din anii de dinainte de 2008, cand o dinamica mai mica de 20% era considerata un esec. Toti anii aceia de crestere sustinuta au indus multor investitori ideea ca sunt infailibili in alegerea modelelor de business, iar multora dintre manageri ca sunt atotstiutori. Dusul extrem de rece din aceasta perioada a demonstrat ca majoritatea echipelor manageriale au fost extrem de vulnerabile si acest lucru a facut ca multe IMM-uri sa aiba probleme grave carora nu au stiut cum sa le faca fata. Din pacate, la momentul actual sunt mii de intreprinderi mici si mijlocii care se zbat la limita de supravietuire (nici cele foarte mari nu sunt chiar fericite) si majoritatea considera ca motivul este criza economica. Este adevarat ca si criza economica are partea ei, dar eu cred ca un efect deloc de neglijat l-a avut si lipsa de solutii din partea managementului.

Stetoscop cu baniProblemele cu care se confrunta o companie trebuie privite ca si afectiunile organismului uman, cele mai multe dintre ele sunt vindecabile, dar numai cu conditia sa fie tratate corect. Atunci cand tratamentul este aplicat gresit sau prea tarziu, consecintele pot fi extrem de dureroase. Si am vazut, din pacate, astfel de situatii cand s-a apelat la consultanta in management cand firma era deja in situatie limita si a trebuit sa aplicam solutii foarte dure. Ceea ce a fost foarte dificil atat pentru noi cat si pentru client.

Cred ca un manager care are la indemana metodologiile potrivite si tool-urile necesare poate face diferenta si isi poate ajuta compania sa performeze chiar si in aceasta perioada extrem de dificila! Si, in plus, pot face ca subordonatii lor sa fie multumiti ca lucreaza intr-o firma care le poate asigura stabilitatea financiara pe termen lung si un mediu de lucru stimulativ.

Rolul acestui blog este de a pune la dispozitia IMM-urilor metodologii, solutii si idei, toate cu un puternic caracter pragmatic, rezultate atat din proiectele in care am fost implicat cat si din cei peste 20 de ani de experienta manageriala.

Dar un rol si mai important ar fi daca voi reusi sa contientizez antreprenorii ca pentru a avea o companie stabila trebuie sa aplice metode eficiente de gestionare a activitatii si sa aiba langa ei o echipa manageriala bine pregatita!

Distribuie postarea:

Postari similare