Criza continuā și nevoia de knowledge
Într-o lume a afacerilor in care companiile trebuie sa se familiarizeze cu noi concepte, cum ar fi cel de “criza continua”, consultanța de business nu mai este doar o opțiune, ci o necesitate. Daca pana acum câțiva ani firmele erau diferențiate prin resursele de care dispuneau, acum se vor diferenția prin ceea ce vor şti sā faca cu ele, adică prin “knowledge”. Iar principalii furnizori de “knowledge” sunt firmele de consultanța, care dispun de metodologii specifice testate si in sute si mii de proiecte. Chiar și așa, teoria din cărți nu este suficientă dacā nu este susținutā de oameni cu multā experiențā în industrie.
În România, modelul utilizat de cele mai multe companii este acela de a se dezvolta prin forte proprii si acesta da rezultate foarte bune atât timp cat piața este in proces de maturizare. Dar pe măsura ce competiția se accentuează, ceea ce ti-a adus succesul in trecut poate deveni o frâna in a te dezvolta pe mai departe. In foarte multe dintre proiectele in care am fost implicat, exact acesta a fost momentul in care firmele au apelat la noi. Simțeau nevoia unui ajutor de la o firma care sa dispună de “know-how-ul” si experiența necesare in a-i ajuta sa treacă in noua etapa. In consultanta exista o butada referitor la încercarea de a trece prin forte proprii intr-o noua etapa si anume, este ca si cum te-ai opera singur. La primele semne de durere, renunți. Pe când un consultant are ca prioritate schimbarea, dar cu un bun management al durerii.
Identificarea semnalelor slabe
Orice companie aflata in situație de criza a recepționat mai întâi unele semnale, dar pe care nu le-a luat in considerație. Aceste semnale, numite si “semnale slabe”, pot îmbrăca mai multe forme, cum ar fi probleme de cash flow, pierdere de personal performant, clienți majori nemultumiți, creșteri nesatisfăcătoare ale Cifrei de Afacere sau chiar instalarea stării de “confort zone” în întreaga organizație.
Daca o companie nu are instrumentele necesare captării acestor “semnale slabe”, acestea pot degenera in probleme grave, care pot pune firma in poziție de risc. Firmele de consultanta dispun de astfel instrumente si pot ajuta companiile sa le identifice si sa ia masuri din timp. Ca si in medicina, si in lumea afacerilor este mai uşor sa previi decât sā tratezi.
Etapa de analiza
De-a lungul a peste 15 ani de experiență, am dezvoltat o metodologie, care a fost si înregistrată la ORDA, care ajuta la identificarea cauzelor care generează aceste semnale. Fara parcurgerea acestei etape este foarte dificil sa se identifice cauzele reale pentru care o firma nu performează, iar fară a cunoaște cauzele nu poate fi stabilit “tratamentul” necesar.
Efectuarea implementării
După identificarea problemelor si a modului cum pot fi rezolvate, urmează o etapa si mai importanta, cea de implementare. Compania de consultanta oferă suport metodologic, asistând compania în fiecare pas al implementării, de la stabilirea obiectivelor până la evaluarea impactului acestora. Un proiect de implementare poate dura de la 6 luni până la 2 ani, timp în care compania începe să vadă transformări majore. Majoritatea recomandărilor rezultate in urma unui proiect de consultanta, nu ajung sa fie implementate din doua motive: companiile de consultanta nu au dezvoltate competente specifice de implementare sau firmele decid implementarea prin forte proprii.
Mentenanța sau consilierea periodica
Ultima etapă este cea de mentenanța, sau consilierea periodică, etapa esențială pentru menținerea rezultatelor şi prevenirea revenirii la practicile anterioare. Considerăm aceasta ca pe o necesitate deoarece firma are nevoie continuă de ajustare şi adaptare la condițiile de piață în schimbare. Importanta acestei etape este întāritā si de studiile făcute, care au constatat ca firmele au tendința de a reveni la starea inițiala timp de 2 ani de la schimbare.
Apelarea la consultanța de business este comparabilă cu apelarea la un medic specialist. Atunci când apar simptomele unei posibile boli, este vital sa ți se pună un diagnostic corect si sa ti se prescrie o rețeta care sa ducă la tratarea ei. In cei 15 ani de activitate, TPC Concept a demonstrat ca este pregătita nu doar să stabilească un diagnostic corect, ci şi sa si ofere si cea mai potrivita “schema de tratament” pentru o companie aflata in dificultate sau care dorește sa îşi consolideze poziția in piața. Mai mult, o sprijinim in mod activ pe tot parcursul etapei de implementare si post-implementare a recomandărilor, astfel încât sa poată beneficia cat mai mult de avantajele unui astfel de proiect.